VIGGENPILOTERNA

För en tid sen fick jag ett reportage ur Flygrevyn nr 9 från 1973 i handen. Reportaget heter ‘EBK:n är tänd’ och beskriver en flygtur i en SK-37 Viggen, en reporters upplevelse av det då sprillans nya jaktplanet. Det här blev startskottet. Det gamla flygreportaget innehöll en massa nördig fakta och innehöll tillräckligt med detaljer för att jag skulle kunna lista ut flygturens rutt ganska exakt. Det slog mig att det skulle kunna bli ett roligt underlag till en kort serie. Sagt och gjort! Jag började göra research och bestämde mig för att försöka få det så likt ett av mina gamla favoritseriealbum som jag bara kunde. Jag är ingen Albert Uderzo, men en måste ju sikta mot stjärnorna!

Resultatet blev VIGGENPILOTERNA – min hyllning till husguden och inspirationskällan, Albert Uderzo och till den brutalsnygga kalla kriget ikonen SAAB 37 Viggen. Mycket tid och kärlek har investerats i de här serierutorna, jag hoppas du gillar serien.

”Full EBK är en rejäl hästspark. Nu kör vi!”

Kapten Borg

INSPIRATIONEN

Jag älskar de gamla seriealbumen om Jaktfalkarna, sedermera omdöpta till Jetpiloterna. Serien är skapad av den fantastiske serietecknaren Albert Uderzo tillsammans med manusförfattaren Jean-Michel Charlier. Uderzo är kanske annars mest känd för att ha skapat Asterix och Obelix tillsammans med René Goscinny.

Uderzo och Charlier skapade serien Tanguy Michel 1959 men den döptes snart om till Les Aventures de Tanguy et Laverdure. Serien blev oerhört populär och blev en TV-serie 1967 och igen senare på 80-talet. TV-serien verkar ju vara skyldig till att serien döptes om till Jetpiloterna efter bara tre nummer i den svenska utgivningen så jag antar att den sänts på TV i sverige vid något tillfälle på 70-talet. En hel del av både 60 och 80-tals TV-serien kan ses på YouTube i varierande kvalitet. Så sent som 2005 kom en biofilm som lite löst bygger på serien också, den heter Les Chevaliers du Ciel och innehåller till skillnad mot TV-serierna verkligt spektakulära flygsekvenser.

Det blev hela 27 seriealbum i Frankrike med like olika kreatörer i redaktionen. I Sverige är utgivningen mer blygsam, totalt kom fem album ut mellan 1971 och 72.

  • Jaktfalkarna Nr 1 – Radarspioner
  • Jaktfalkarna Nr 2 – Sabotage i mellanöstern
  • Jaktfalkarna Nr 3 – De svarta änglarna
  • Jetpiloterna Nr 4 – Uppdrag i Arktis
  • Jetpiloterna Nr 5 – I fiendens våld

Dessutom finns ytterligare några Jetpiloterna-äventyr utgivna på svenska i tidningen SM-special mellan 1980 och 81.

De svenska albumen. Nr 1 har här en sticker med det nya namnet, Jetpiloterna på omslaget.

LÄS SERIEN